9 Şubat 2014 Pazar

GoldBach Kestirimi


Sayılar Kuramı'nın 270 senedir çözülemeyen önemli problemlerinden bir tanesinin çözümüne yaklaşıldı. Goldbach Sanıtı olarak adlandırılan problem 1742 yılında ortaya atılmıştı.


Zayıf Goldbach sanıtı (çözülememiş, açık problem), 7'den büyük herhangi bir tek sayının en fazla üç asal sayının toplamı olarak yazılabildiği.Tek bir sayıyı üç asal sayının toplamı olarak yazmak için, toplamdan 3 çıkartmak, kalan sayı çift olacağı için iki asalın toplamı olarak yazmak ve 3'ü toplama geri eklemek ve 3. asal sayı olarak da eklemek yeterli.

Çok büyük asal sayılar, özellikle kriptoloji uygulamalarında büyük öneme sahipler.

Ancak tüm sayıları kapsayacak bir ispat yaklaşık 270 yıldır en yetenekli matematikçiler tarafından bile yapılamadı.
Güçlü Goldbach Sanıtı, aslında çağdaşı farklı bir matematikçiye, Leonhard Euler'e ait olan sanıt '2'den büyük her çift sayının iki asal sayının toplamı olarak yazılabileceği.
Matematikçiler bilgisayar yardımı ile 19 basamaklı sayılara değin tüm tam sayılar için iki sanıtı da test ettiler ve bir istisna bulamadılar. Üstelik sayı büyüdükçe daha fazla sayıda farklı toplamlar olarak yazmanın mümkün olduğunu da gördüler.
Bursalı Mühendis şükrü serttop 266 yıldır çözülemeyen goldbach hipotezini çözdü.7 yıl sadece bununla uğraşan serttop ailesini ihmal ettiğini ve işinden olduğunu söyledi.69 sayfalık bir çalışma kağıdı hazırlamış.
 
 
 
 
 

2 yorum:

  1. doktor0906 ile internette arama yapanlar çözüme ulaşır

    YanıtlaSil
  2. basit matematik ile goldbach sanısının çözümü aşagıdaki adresi facebook sayfanıza yapıştırın 1742 yılından bu tarafa çözülemeyen problemin aslında ne basit olduğuna saşıracaksınız

    https://1drv.ms/w/s!AlSwXcQnq6P1iDtf7zTF8wZL1_1_

    YanıtlaSil

Buradan Yorum Yapabilirsiniz.